Eduka ettevõttega tutvumas

Ettevõtlusõppe piloteerimisega seoses käisid kaheksandad klassid enne jõule õppekäigul Andre Farmis. Kõigepealt tegi farmi perenaine üldtutvustava ringkäigu, siis istuti laudade taha, prooviti juustusid ja räägiti ettevõtlusest.

Algul vaatasime laudas lehmi. Seal võis küll haiseda, aga see polnud nii hull, pika aja peale harjus ära. Me saime lehmadele leiba anda ja vasikaid silitada. Andre Farmil on neli lüpsirobotit. Öeldi, et need on päris kallid. Peale lüpsmise kontrollib masin ka lehma tervist. (Hanna ja Säde)

Andre Farm on väikeettevõte ning nad töötavad paremate vahenditega, et juustu kvaliteet parem oleks. See võib küll natuke kallim tulla, kuid nad alles kasvavad ja varsti võib rohkem tulu kui kulu olla. Kui me ettevõtlusest rääkisime, saime ka küsimusi küsida. Saime veel teada, kui palju juustu nad kuus toodavad ja müüvad. Kui nad üle kuue tonni müüvad, on nad kasumis. Kogu piima, mis nad toodavad, kasutavad nad juustu tegemiseks, muid tooteid ja piima nad ei müü. Sellest õppekäigust sai palju uut ettevõtluse ja ettevõtte majandamise kohta teada. Kui me teisi ettevõtteid külastame, saame neid võrrelda. (Säde)

Andre talu tegeleb ainult juustu tegemisega. Neil on hetkel farmis 180 piimalehma. Juustu tegemine täpse retsepti järgi on väga oluline. Juba poole kraadiga möödapanemine võib juustu ära rikkuda. See töö võtab meieris nelja ja kuue tunni vahel. Pärast seda pannakse juust soolavette ja siis riiuli peale laagerduma. Vahata ehk gouda tüüpi juustu peab iga päev ümber pöörama. Hiljem anti meile proovida kahte juustu. Üks juust oli noor ja teine vanem. Noorem juust oli pehmem, mahedama maitsega, natuke vesisem, ühtlase tekstuuriga ja väikeste aukudega. Vanem juust oli natukene kõvem, aga tugevama maitsega, rabe, väikeste terakestega ja aukudeta. Seal sain ma teada, et kui juust on laagerdunud kauem kui kolm kuud, on ta oma loomu poolest laktoosivaba. (Epp)

Meile räägiti, kuidas talus elu käib, kuidas nad farmi üleval peavad, lehmade eest hoolitsevad ja neid söödavad, juustu retseptidest ja sortidest, laagerdumisest, tooraine kvaliteedist, kus nad õppimas on käinud, mitu töölist neil on ja teistest farmiga seotud asjadest. Me saime seal lehmi leivaga toita ja vasikaid paitada. Nad rääkisid, et neile on see nagu hobi või elustiil. Perenaine mainis, et unistab poe juurde kohviku tegemisest ja vadaku spa ehitamisest. Räägiti veel lehmade vanustest ja sellest, et perenaine teab kaht kolmandikku oma karja lehmade nimedest. Nad on suureks eeskujuks kõikidele inimestele, kes tahavad ettevõtjateks saada. (Hanna)

Meile räägiti, kuidas luua edukas firma. Selleks peaks põhjalikult õppima seda valdkonda, millega firma hakkaks tegutsema. Farmi perenaine ja peremees ise käisid enne firma loomist Euroopas mitmetes kohtades, kus tehti juustu. Nad õppisid nädal aega Hollandis, mis läks neile palju maksma, aga see tasus end ära. Ka oleks vaja tutvuda sama valdkonnaga tegelevate firmade toodanguga, et leida see, kuidas nende seast silma paista. Tähtis on ka teenuse ostja arvamus toote kvaliteedist. Ka tooraine kvaliteet on väga oluline. Juust on selline, mis võtab kõik endasse. Kohe on näha, kas see on kvaliteetsest toorainest või ei. Firma juhtimisel on väga tähtsad ka tutvused ning julgus. Farmi tegevuse jooksul on kolm piimakriisi olnud ja nad on sellega toime tulnud. (Grete)

Sain teada nii palju, et kui tahad saada rohkem teada millestki, siis ei tohi piirduda ainult Eestiga, vaid tuleb käia ka välismaal. (Ryan)

Andre farm on oma töötajad ise välja õpetanud. Pererahvas rõhutas, et tööd tuleb teha rõõmuga. Juustutegemine tähendabki väga täpset ja positiivses meeleolus tehtud tööd, siis valmib ka hea juust. (8.b)

Loomulikult uurisid poisid, mis masinaid farmis kasutatakse ja kuidas juustu sisse augud tekivad. Õppekäik lõpetati veelkordse laudaskäiguga, et vasikaid silitada. Täname veel kord Andre farmi pererahvast mitmekülgse vestluse ja maitsva juustu eest!

Tiina Tiideberg, ettevõtlusõppe koordineerija