Koolipoiste filmikogemused

Enam kui sada aastat tagasi liikusid mööda Eestimaad noored inimesed (ka J. Kuperjanov koos luuletaja Hendrik Visnapuuga), kes kogusid Eesti Rahva Muuseumi jaoks vanavara. Et säilitada tulevastele põlvedele pärandkultuuri. Nüüd, tehnikasajandil,  sõidab Peeter Volkonski meeskond ERMi autoga paigast paika, et koostada üle-eestiline virtuaalnäitus teenekate eestlaste sünnikohtadest. Tegijate soov oli kaasata projektis õpilasi. Nii said kolm Kambja koolipoissi erilise filmikogemuse. Braian 3.klassist seisis Ignatsi Jaagu kivi juures ja veeris katekismust, Enriko Kiuru luges Karl Ipsbergi mälestusi ja Ainar Lehiste tutvustas oma kodutalu õuel Arved Ruusat.

Peeter Volkonski kutsus mu auto peale, mulle tehti grimm ja kuulati häält. Pärast seda istusin ausamba kõrvale ning kuulasin korraldusi. Minu isa pidi okstelt lund raputama. Kõik läks väga hästi ja saime paari võttega tehtud. Pärast tegime pilte ja rääkisime juttu. Sain teada, kui tülikas on teha ühte lihtsat võtet. Ainar

Mulle tehti esimest korda grimmi. Naljaks oli see, et ma pidin Peeter Volkonskiga oma jope ära vahetama, sest minu jopel on võõrkeelne logo. Väljas oli külm, nii et tükk aega koha peal seismisega oli raskusi. Enriko

Braian imestas, et vanas katekismuses oli hoopis teistmoodi eesti keel, kui tema on harjunud. Kõik poisid kinnitasid, et said huvitava filmikogemuse võrra rikkamaks.

Tiina Tiideberg, koolipoolne abiline


Tiideberg, T. Koolipoiste filmikogemused. Olevik & Koduvald (15.01.2019).