Kambja õpilased Poolas

8 Kambja kooli õpilast osales rahvusvahelisess ajalooprojektis Poolas. Kokku oli eri riikidest 44 osavõtjat.

Käesoleva õppeaasta alguses võtsid 8 Kambja kooli õpilast osa rahvusvahelisest ajalooprojektist “Once upon a time in…”. Peale Eesti esindajate olid osalejate hulgas ka noored Ukrainast, Poolast, Saksamaalt, Moldovast ja Rumeeniast.

Suvel ja septembrikuu jooksul viisid iga riigi esindajad kodumaal läbi miniprojekti, mis pidi seotud olema 1989. aastal selles riigis toimunud sündmustega. Koos Kambja kooli õpilastega otsustasime koguda Kambja kandi inimeste mälestusi Balti ketist. Kokku vastas meile umbes 25 inimest. Lisaks koostasid õpilased ka esitlused Balti ketist ja Laulvast revolutsioonist. Järgnevalt ootas meid ees sõit Poola suuruselt neljandasse linna Wroclavisse, mille lähistel Krzyzowa külas asuvas mõisakompleksis toimus rahvusvaheline õpilaskohtumine.

29. septembrist 4. oktoobrini toimunud kohtumisel osalesid õpilased mitmetes rühmatöödes, esitlesid juba kodumaal valminud projekti tulemusi ning said hindamatuid esinemiskogemusi. Õpilaste tagasiside oli väga positiivne – saadi uusi tutvusi, praktiseeriti inglise keelt ja ega ka uued teadmised Euroopas 1989. aastal toimunud sündmuste kohta mööda külge maha ei jookse. Siinkohal tahaksin tänada projektis osalenud Kambja kooli õpilasi: Karoliina Kuus, Kristjan Kuus, Meribell Kivimets, Birgit Seer, Hanna-Reena Kool, Jan-Erik Daškov, Eneli Tollimägi ja Astrid Lepist. Eraldi sooviksin tänada Kambja kooli inglise keele õpetajat Taisi Mängelit, kes aitas õpilasi esitluste koostamisel. Samuti edastame omalt poolt kiitused nendele inimestele, kes meiele oma mälestusi Balti ketist saatsid.

Jarmo Tael
õpilaste juhendaja
Kambja kooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja