333. lend koolilaskepäeval

Kui kuuekümne seitsme aasta pärast hakatakse valima Kambja kooli 400. aastapäeva aktusele vilistlaskonna tervituse ütlejat, siis oleks vahva, kui see inimene kutsutaks tänavuste lõpetajate keskelt, sest just neil on olnud eriline, et mitte öelda märgiline koolipõlv.

Kui Kambja lasteaia viiekümnenda lennu lõpetajad 1. septembril 2011 oma kooliteed alustasid, siis kinnitas lihtne arvutustehe, et nendest saavad Ignatsi Jaagu mälestust hoidva kooli 333. lennu lõpetajad. Numbrimaagia eeltooduga ei piirdunud. 2020. aasta 13. märtsil selgus, et 13. kuupäeva langemine reedele võib olla tõesti kurjakuulutava mõjujõuga. Vaikelu vallutas kõik koolid Eestis. Nõnda oli see ka Kambjas.

Eri- ja hädaolukorra tõttu mitmeks kuuks kaugõppele sattumine paiskas ka Kambja kooli lõpetajad teadmatuse tõmbetuultesse. Mida ja kuidas hinnatakse kolmandal trimestril? Millal ja kuidas korraldavad  gümnaasiumid  tänavu sisseastumiskatsed? Kas või kuidas toimuvad lõpueksamid? Kas lõpuaktust ei  toimugi? … Kõigil kerkisi palju küsimusi, kuid neile antud vastused olid esmalt võrdlemisi vastuolulised. Selginemine kiiresti muutuvas olukorras võttis aega, kuid ei jäänud tulemata. Lõpp hea, kõik hea!

Koolilõpuaktuste ühes levinumas lemmiksalmis väidetakse, et enne koitu läheb alati külmemaks, enne lõppu läheb alati raskemaks. See lööv mõte on ilmselt mugandus luuletaja Juhan Saare värsiridadest: “Enne koitu läheb alati külmemaks, enne võitu võitlus visamaks.”

Raskuste ületamist ja visa võitlust oli tänavustel koolilõpetajatel kindlasti rohkem kui nende eelkäijatel, kuid tavatuks kujunenud olukorras säilis kõigil Kambja koolis lõpusirgele jõudnud noortel õpitahe ja vastutustunne oma tuleviku ees.  Pingutusi ja eneseületamisi kroonis edu ning õppenõukogu võis rõõmuga väljastada viieteistkümnele neiule ja noormehele lõputunnistuse.

2020. aasta juunis kuulutati Kambja kooli vilistlasteks Meribell Kivimets, Hanna Reena Kool, Iris Kutan, Karoliina Kuus, Annabel Lensment, Hannaliisa Palu, Gerli-Kertu Rehemaa, Nora Reinet, Birgit Seer, Brigitta Tuulik, Hardi Kadak, Kristjan Kuus, Ainar Lehiste, Kristian Liiskmaa ja Henry Tennosaar.

Kambja kooli tänavuste lõpetajate hoolivateks klassijuhatajateks olid algkooliaastail Meeri Talv ja pärast seda Taisi Mängel.

Toivo Ärtis

 

Klassijuhatajana võin öelda, et mul on teiega vedanud!

Õpetaja Taisi Mängel.

Armsad Kambja kooli 333. lennu lõpetajad, kellega minu koosveedetud viis aastat on nüüdseks lõpusirgel  ja seega kohe-kohe ka ajalooks saamas.

Tänavune eriline kevad on olnud meile kõigile pingeline ja sundinud meid kõiki end kokku võtma. Eriti teid, kes olete pidanud hakkama saama  nii jooksvalt kestva õppetööga kui tegema ka märkimisväärseid pingutusi seoses uude kooli pääsemisega. Kui soovid on piisavalt suured ja olete nõus nende nimel pingutama, pole midagi, mis teile kättesaamatuks jääks! Olen teile alati seda kinnitanud ja uskuge edaspidigi mind!

Olete olnud mulle mõistvad, head, rahulikud ja usaldusväärsed kaaslased sellel teekonnal. Elu teiega on olnud huvitav, arendav, rõõmu ja rahulolu pakkuv, ajuti väljakutseid esitav, mõnikord ka kurvastav ning harva suisa vihastama panev! Seega on meil olnud nii paremaid kui halvemaid aegu – nagu elus ikka ette tuleb. Vaatamata kõigele võin ma ausalt öelda, et mul on teiega vedanud!

Mõistagi olete kõik isiksused, kes on üsnagi erinevad nii oma vaadete kui ka  iseloomude poolest. Sellest sõltumata olete te aga uskumatult ühtehoidev „kamp“, kus üldjuhul kehtib ikka reegel, et üks kõigi, kõik ühe eest! Olete suutnud teha  mõnigi kord kompromisse ilma liigse kärata, igaüks oma ego vähemal või suuremal määral maha surudes.

Mind ja teid ühendas uudishimu elu erinevate tahkude vastu, soov midagi uut näha, kogeda, omal nahal katsetada ja seeläbi midagi uut teada saada. Seetõttu võtsime ette pikemaid ja lühemaid reise, millest on minul üsna kirkaid mälestusi. Esimesena tuleb silme ette 5. klassis alustatud nn seiklusparkide seeria, kus puude otsas kõlkudes ja köitel/võrkudel kõõludes ning nii mõnelgi enda hirmudega võideldes, avaldus teie olemus kiiresti. Ja see mulje teist oli hea ning andis mulle lootust kõigi järgnevate aastate suhtes. Loodan, et ka teil endil on üht-teist neist käimistest mäletada ka aastaid hiljem. Tore ju oleks!

Olete saanud nende aastate jooksul palju kiita: olete viisakad, tagasihoidlikud, kokkuhoidvad, edasipüüdlikud, sõbralikud jne. Olen nõus, sest nii ongi. Kuidas saaks ma midagi muud väita, sest seda te ju oletegi!

333. lennu neiud koolilaskepäeval.

Värvikad tegelased

Enamik teist on sündinud Ahvi aastal. See on teadagi üks värvikas tegelane, kellele võrdset annab loomariigist otsida ning kelle puuri juures loomaaedades ikka enim peatutakse.

Tsiteerides Hiina horoskoopi: oleteuudishimulikud ja avatud teadmistele. Olete alati kõigega kursis ja tunnete „medali mõlemat külge“. Olete meisterlikud intrigeerimises, tüssamises ja teiste kulul naljategemises. Õnneks oskate suurepäraselt ka iseenda kulul nalja teha.

Hiinlased on ka veendumusel, et ahv on pöörane enesearmastaja ja tal poleks midagi selle vastu, kui kogu maailm kuuluks talle. Kuid ta oskab seda nii armastusväärsel viisil välja näidata, et keegi ei pane seda ka pahaks… Ahv oskab ka ebaõnnes näha õppetundi ja võimalust. Ta katsetab, eksib, katsetab ja… ei EKSI.

Olen nõus, et ahvis on teatav annus maagiat. Hiinlased uskusid, et kes kord on tema lummusesse sattunud, see ei suuda enam elada ilma tema ümber hõljuva irreaalsuse, rõõmsameelsuse, hulluse ja vahetuse atmosfäärita hakkama saada.

Nõustun hiinlastega ka selles osas, et ahv on väga kiire ja osav õppija, omandades uusi oskusi ja teadmisi lausa helikiirusel. Sellele osale kirjutan mina kahe käega alla, olgu mis on.

Mind hämmastas, kui täpselt kehtib aga Hiina horoskoobi järgnev osa teie kohta: Ahv omab suurt hulka huvialasid ja saab hakkama paljude erinevate töödega, kuid igapäevase töörutiini jaoks on ta liiga püsimatu. Vahel on tal raske suures elukeerises midagi tõsiselt võtta ja n-ö maha rahuneda. Ahv tahab alati edasi liikuda ja asju enda tahtmiste järgi teha.  Siin on minu kommentaarid lihtsalt liigsed.

Ja lõpetuseks: on väidetud, et ahv armastab palju rääkida – eelkõige muidugi iseendast, aga ka teistest, kogu maailmast, saladustest, hobidest, uutest avastustest, ajaloost, ulmeteemadest jne. Teie nii väga jutukad minu arvates just polnud, võib olla ma eksin siinkohal. Vagal veel on teadagi sügav põhi. Aga võib ka olla, et just selles osas on paljudel teist veel arenguruumi. Elu ju veel teil kõik ees!

Saage oma eludega ilusasti toime! 

Edu, õnne, mõistust, mõistlikkust ning julget pealehakkamist teile kõigile! Ja uskuge mind – kui te piisavalt oma tegevusse usute, sellesse panustate, pingutate ning teete selle nimel ka usinalt tööd, siis saab see kõik varem või hiljem ka väärilise tasu! Saage oma eludega ilusasti toime! Jään teile kõigile ses osas oma kahte pöialt hoidma!

Klassijuhataja Taisi Mängel